fbpx
5 + 1 důvod, proč se nechat zavřít do lesa


Tohle byl můj pátý meditační kurz. Jestli byl v něčem jiný? Ještě nikdy jsem se od prvního dne netěšila TAK INTENZIVNĚ, až skončí! Proč jsem teda napsala článek o tom, že ponoření se do šumu vlastní hlavy je vlastně super?

1.Cítíte se dlouhodobě nespokojení?
Přečetli jste všechny knížky „jak se mít rád“, „být šťastný“ i „jak být spokojený“ a ten pocit furt nikde? Garantuju vám, že když budete meditovat deset hodin denně, večeřet zázvorovou vodu s citrónem a vstávat dlooouho dlouho před východem sluníčka, tak zažijete přesně 10x v čase 6:30-7:00 totální euforii! A to když se vaše ústa dotknou chleba s máslem a zapijí ho černou kávou, zpoza okna budete pozorovat komíhání stromů doprava – – – a doleva – – – doprava – – – a doleva. Furt dokola. A to vše bez jediné myšlenky. Tato totální blaženost není výsledkem jen asketického režimu. Na pozadí se díky pozorování vlastního dechu dostáváte do tajů vlastní nevědomé mysli a učíte ji být stabilnější.

2.Všichni kolem vás ser**?
Aleluja! V místě klidu a harmonie, tedy v meditačním centru, se vám to bude dít taky. Nikdo na vás nebude mluvit, urážet vás, ani se ušklíbat nad tím, co za blbost jste právě pronesli. A světe div se, hajzle spadni, přesto budete prožívat velmi silné pocity sympatie a antipatie k tomu či onomu člověku. Možná vás bude rušit i pouhá jeho blízkost, aniž byste se mu podívali do očí či s ním kdy prohodili slovíčko. Díky tichému pozorování těchto výbojů se před vámi krásně rozvine naučený reakční model vaší mysli, který v běžných podmínkách nemáme absolutně šanci zachytit. Naučíte se to celé pozorovat, a aniž byste si museli nalít čistého vína, se nad tím pousmát. Nejen se snahou o stažený nadhled, ale i s hlubokou vyrovnaností.


3.Máte plné zuby tupých výrazů v ranních MHD?
Ve Vipassaně je doporučeno, abyste si všímali jenom sami sebe. Tedy soustředili se pouze na své prožívání. Na to, co se děje ve vaší hlavě, ve vašem těle. Měli byste se také vyhýbat očnímu kontaktu s ostatními studenty. BINGO! Nemusíte tedy mít před panenkama žádné utrápené obličeje s igelitkama a přemítat, jestli „o tomhle je fakt ten život?“. To je ovšem výhra jen částečná, protože zrcadla tam jsou. Sem tam proto zahlédnete svůj nos se dvěma uhlíkama nad ním a díky propojení s vašimi biochemickými reakcemi vám doteče, že to, jestli kolem sebe u oběda plného vege klíčků vidíte vymeditované Buddhy nebo iritující kuželky, se odvíjí jen a jen od vašich tupých pocitů – proč by to pak v tramvaji mělo být jinak?


4.Vyzkoušeli jste už úplně všechno, ale stále nemáte řešení vašeho problému?
Pak je meditace Vipassana to pravé pro vás! Protože si prožijete v těle, že ani ona vám ho nedá. Že to vy sami jste příčinou – přesněji vaše myšlení. Technika k vám ale bude laskavá – nabídne totiž nástroje, jak přestat lpět na tom, „aby se to vyřešilo teď hned“, což významně pomůže vaší vyrovnanosti, ať si procházíte rozvodem nebo prožíváte fyzickou bolest v těle.

5. Máte toho hodně?
Až si na kurzu během první čtyř dní oholíte nohy (ehm, chlapi asi vousy?), vytrháte obočí, vyzkoušíte všechny druhy čajů i všechny možné kombinace snídaní, přeperete čisté náhradní spodní prádlo, přeskládáte dva komínky oblečení do dvou ještě hranatějších komínků, ustelete postel a setřete neexistující prach z parapetu, konečně přijmete, že máte čas, který splašeně neběží na žádnou tramvaj. I bez all inclusive (protože večeře nejsou), zažijete pocit absolutního luxusu, protože můžete být jen se svým dechem, myšlenkami, zpíváním ptáčků a dokonce máte prostor si prožít i nostalgické „ach“ nad diamantovou rosou, která se zachytila na zelené trávě.

Zní to možná idylicky, ale garantuju vám, že až vás propustí za modré provázky jasně vymezující hranice centra, budete mít v sobě tolik adrenalinu, že „zase můžete něco dělat!!!“, že dobrovolně umyjete doma okna a první den v práci se s totální euforkou vnoříte mezi excelovské řádky, budete nefalšovaně šťastní a na kafe si tak první týden nevzpomenete. Díky meditaci si navíc budete vědomí toho, že i to se zase změní a budete s tím v pohodě.


+1 Nemáte deset dní, abyste se oddali hučení vlastních myšlenek?Začněte sportovat!
Vyhrabat se ráno před prací o hodinu dřív a jít si zaběhat třeba jen kiláček, dva je stejně náročné mentální cvičení, jako když vám ve 4:01 zazvoní budík a jdete do 6:30 hákovat do meditační haly.

Překonat pocit únavy po práci a jít s úsměvem do posilovny nebo na jógu je stejně velká výzva jako po obědě ve 13:00 odejít ze sluníčka, dobrovolně se zavřít do vlastní tmavé cely o velikosti dva krát dva metry a pozorovat následující hodinu a čtvrt na horním rtu teplotu a rytmus dechu. S vidinou toho, že vás do 21:00 nečeká nic jiného a jídlo bude taky až zítra.

V našich životech věnujeme daleko víc pozornosti těm povrchovým svalům, které se lesknou pod tričkem a na ten nejdůležitější, který je zodpovědný za tu nejhlubší spokojenost, kašlem.

Jakýkoliv sport posiluje sebedisciplínu, a tím i naši mysl.

Sportujte ne proto, abyste měli krásné tělo, ale abyste byli v životě psychicky odolnější.

# # # # #

Jestli tě meditace Vipassana zaujala, mrkni na ofiko stránky Dhammy a zjisti si, kde je další kurz.

Taky si můžeš přečíst moje starší zkušenosti se „sezením“ i „sloužením“ na kurzu – varuju ovšem, že jsou daleko více květnaté.

Anitčá!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Phone: +420 737 262 409
Ochrana osobních údajů: http://bit.ly/2CC0mpR
IČO: 3010244